Skamlebæktårnet

En tur op til "tårnet" er altid en fantastisk tur fordi udsigten er så imponerende og så er der ikke ret langt. Man kan gå over marken, men der er brændenælder og brombær, så det er bedst at tage stien som vist på kortet.

I gamle dage var Skamlebæk sletten, som ligger neden for tårnet, fyldt med master og antenner og området var privat, men masterne er væk og Skamlebæk sletten er åben for offentligheden, så man kan vandre ned ad bakken ud på sletten med det gule hus og videre ned til stranden, en rigtig dejlig tur på 3-5 km alt efter hvilken rute man vælger.

Teletårnene var ny teknologi en gang og for dem det kunne interessere, har jeg sakset lidt historie, som jeg har sat ind i nedenstående:

Historien

Det 75 meter høje radiokædetårn på toppen af Bolinge Bakke kan ses langt omkring - også fra Hillerød og Århus! Radiokædetårnene skal nemlig kunne se hinanden; det er princippet i radiokæder.

Da det danske samfund kom rigtigt i gang efter 2. Verdenskrig, steg behovet for telekommunikation mellem landsdelene. Både telefon- og telextrafik. Og som noget nyt tv-signaler.

Tidligere ville man have imødekommet dette behov ved at trække kabler over land og under vand. Det var dyrt og det ville tage lang tid.

Men heldigvis var der kommet en ny teknologi, som var meget billigere og hurtigere at etablere: Radiokæder. Det er koncentrerede radiosignaler, som sendes fra punkt til punkt.

Det danske radiokædenet blev opbygget i midten af 1950'erne, hvor Skamlebæktårnet var et af de første. Skamlebæktårnet 'snakkede med' et radiokædetårn i Store Dyrehave syd for Hillerød og et andet radiokædetårn syd for Århus på Søsterhøj.

Det samlede danske radiokædenet bestod af i alt 10 tårne. Rygraden i radiokædenettet var trekantnettet, som bestod af: Borups Allé i København, Hillerød, Skamlebæk, Århus, Gl. Højen ved Vejle, Kolding, Vissenbjerg på Fyn, Slots Bjergby ved Slagelse, Lerbjerg ved Kirke Hvalsø og derfra igen til Borups Allé. Et trekantnet giver stor sikkerhed: Hvis f.eks. forbindelsen fra Skamlebæk til Århus svigtede, blev trafikken blot sendt den anden vej rundt indtil fejlen var rettet.

I dag er radiokædenettet nedlagt og trafikken lagt i lyslederkabler. Men tårnene bruges stadig til bl.a. mobiltelefoni og lokalradio.

Skamlebæk Radio havde ikke ansvar for radiokædetårnet, det havde et radiokædehold fra Næstved.

Da tårnet blev bygget fik det lokalt øgenavnet: "Øltårnet". Den almindelige forklaring på navnet er pga. formen og farven. Der er en anden - og mere sandsynlig - forklaring: Der blev brugt lige så meget øl som vand til byggeriet!


Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang